Mörk

Katastrofsiffror för L och Nyamko Sabuni - sämst någonsin 

Prenumerera
visningar 8tn
93% 73 5

Liberalerna får sina sämsta siffror någonsin i SCB:s stora partisympatiundersökning.
Endast 2,5 procent uppger att de skulle rösta på L om det vore val i dag.
- Det är katastrof, säger en tung L-källa till Expressen.

Även Miljöpartiet hamnar under riksdagsspärren - medan C och SD ökar mest sedan förra mätningen.


”Kommer bli rejält stormigt”
En tung L-källa förutspår att det ”kommer bli rejält stormigt i partiet” efter dagens SCB-mätning och att ”striden nu kommer trappas upp” inför landsmötet i höst.
- Det är katastrof det här. Det här visar att våra väljare inte vill se en öppning till SD, och att man oroar sig för att liberala principer kommer äventyras med det besked partiledningen gett.
Den liberala riksdagsledamoten och partiveteranen Barbro Westerholm, som varit starkt kritisk mot Sabunis linje i regeringsfrågan, säger så här till Expressen med anledning av dagens kalldusch för partiet:
- Jag är inte förvånad med tanke på de reaktioner jag fick från många efter partirådet och de många avhopp vi sett. Det är en utmaning nu att visa var de röda linjerna går, säger hon.
Liberalerna tappar till Centerpartiet
Juno Blom, partisekreterare Liberalerna, uttrycker sig mer försiktigt.
- Det är klart att det är tråkiga siffror. Men när vi gjorde det vägval vi gjorde för ett par månader sedan så visste vi att det handlar om att vinna tillbaka borgerliga väljare. Över tid är jag övertygad om att vi kommer att återfå förtroendet. Det är dock inget man återfår över en natt, det är bara att kämpa på. Det är i motvind som draken lyfter, säger hon.
Nedgången för Liberalerna är statistiskt säkerställd och enligt SCB har L-väljarna flytt till Centerpartiet, som går starkt framåt i vårens mätning. Centern ökar med 1,9 procentenheter sedan förra mätningen och samlar nu 9,5 procent.
- Det ser bra ut för Centern, vi har ökat sedan förra mätningen och sedan förra året. Jag tror att många människor uppskattar att ha en röst i mitten av politiken som kan samarbeta med andra partier för att uppnå resultat. Det kommer vi att fortsätta med, säger partisekreteraren Michael Arthursson.

SD ökar: ”Glädjande”
Även Sverigedemokraterna ökar och får nu 18,9 procent av väljarnas stöd. Det är en statistiskt säkerställd ökning med 1,3 procentenheter sedan förra mätningen.
- Det är väldigt glädjande att vi går fram mest av alla partier. Jag tror att det beror på att vi i allt högre utsträckning kan prata om frågor som inte är corona, frågor som rör kriminalitet, invandring och pensioner. Jag tror att det stärker Sverigedemokraterna på regeringens bekostnad, säger gruppledaren Henrik Vinge.
Sverigedemokraterna är också största parti bland män. Samtidigt är skillnaden mellan könen den största: 26,9 procent av männen uppger att de skulle rösta på SD, medan motsvarande siffra bland kvinnor endast är 10,8 procent.
S fortsätter backa
För Socialdemokraterna är siffrorna de motsatta, de är betydligt mer populära bland kvinnor. 32,5 procent av kvinnorna uppger att de skulle rösta på S, medan de bara har stöd från 23,8 procent av männen.
Socialdemokraterna, som fick ett rejält uppsving i början av coronapandemin, fortsätter också att tappa i opinionen. De backar 1,2 procentenheter, en statistiskt säkerställd nedgång sedan förra mätningen, till 28,2 procent.
- Det är ett resultat vi får vara nöjda med. Vi ligger stabilt kring vårt valresultat, som var 28,3 procent, säger Lena Rådström Baastad, partisekreterare för Socialdemokraterna.
Miljöpartiet under spärren
Regeringspartnern Miljöpartiet har länge balanserat runt riksdagsspärren, och hamnar strax under den i SCB-mätningen med 3,8 procent. Nedgången är dock inte statistiskt säkerställd.
- Vi måste bli ett parti som blir bättre på att prata med väljare, inte bara till dem, säger Miljöpartiets nya partisekreterare Katrin Wissing om siffrorna.
Hon är övertygad om att partiet måste nå ut mer med sin politik och repeterar partiets hållning i en rad frågor, däribland klimatfrågor. Hon tror nu att partiet måste analysera vad man gör väl i de kommuner man går bra.
- Jag tror att vi kommer lyfta i opinionen.
Kristdemokraterna har också dragits med dalande opinionssiffror, men trots en statistiskt säkerställd nedgång på 0,9 procentenheter klarar sig KD över spärren med 4,5 procent.
Du prenumererar väl? svdown.info_c...

Här finns vi:
Sajt: www.expressen.se
Facebook:
Nyheter - expressen
Debatt - expressendebatt
Sport - sportexpressen
Nöje - expressennoje
Premium - expressenpre ...
Ledare - expressenledare
TV - expressentv
Kultur - expressenledare
Twitter: expressen
Instagram: expressen

Publicerades den

 

2 jun 2021

Dela:

Videowebbadress:

Ladda ner:

Läser in.....

Lägg till i:

Lägg till i
Titta senare
Kommentarer 0   
Nästa