Mörk

Klaner och kriminella nätverk i Göteborg • Detta har hänt 

Prenumerera
visningar 12tn
96% 126 4

Det som började med en misshandel ledde till våldsamt upplopp och mord. På var sin sida i den pågående konflikten står två inflytelserika släkter i nordöstra Göteborg. Så här började konflikten.Polisen möttes av ett våldsamt tumult när de ryckte ut till Hjällbo i fredags.
Inledningsvis, enligt uppgifter till GT, var poliserna för få till antalet och man fokuserade bland annat på att dokumentera möjliga gärningsmän genom att dokumentera och filma.
På det sättet blev över 20 möjliga misstänkta identifierade och totalt omhändertogs 36 personer. De tre personer som greps misstänkta för våldsamt upplopp häktades i dag vid Göteborgs tingsrätt. Misstanken är våldsamt upplopp vid Bergsgårdsgärdet i Hjällbo i nordöstra Göteborg, en plats som ligger alldeles intill ett stadsdelskontor och inte heller långt från polishuset i Hjällbo.
De tre misstänkta gärningsmännen är alla i 25-årsåldern och anses alla kända i kriminella kretsar som tillhörande kretsen kring släktnätverket Ali Khan och det närbesläktade så kallade Hjällbonätverket, enligt uppgifter från polisen.
Flera tongivande personer från släkten finns i Hjällbonätverket, som nyligen beskrevs på detta sätt i en polispromemoria:
”Nästan samtliga i Hjällbonätverket har i dag kriminella livsstilar och livnär sig helt eller delvis på kriminalitet. Oavsett om man har jobb eller ej och ingår i detta nätverk, bär man väldigt dyra kläder och accessoarer. Man åker/kör även bilar av lyxigare och dyrare modell. En mycket stor inkomstkälla är narkotika.”
Den av de misstänkta upploppsmännen som är tyngst kriminellt belastad är en 27-åring från Ali Khan-nätverket. Han förekommer under tretton avsnitt i belastningsregistret sedan 2009. Det handlar om återkommande narkotikabrott men även rån, våldsamt motstånd, dopningsbrott och narkotikabrott.
”Tillhör kriminellt nätverk”
När han 2018 sökte ersättning för att ha suttit frihetsberövad i en nedlagd utredning skrev åklagaren:
”Mot bakgrund av att Ali Khan tillhör ett kriminellt nätverk och greps under omständigheter som tydligt indikerar någon form av kriminellt uppsåt, bör frihetsberövandet ingå som ett tämligen normalt risktagande för hans del. Ersättningsbeloppet bör därför kraftigt begränsas eller helt vägras.”
Han hade då nattetid gripits i en bil, tillsammans med ytterligare tre gängmedlemmar, där alla vara utrustade med skyddsvästar och där en bar två skarpladdade halvautomatiska pistoler.
I en förvaltningsrättsdom framgår också att ”stora mängder narkotika påträffats” i hans bostad.
Egna berättelsen
Enligt hans egen berättelse i domar och beslut har han dock lagt det kriminella livet bakom sig:
”Han har ett brokigt förflutet som han nu har tagit sig ur och han har nu lämnat sina barndomskamrater bakom sig”.

Du prenumererar väl? svdown.info_c...

Här finns vi:
Sajt: www.expressen.se
Facebook:
Nyheter - expressen
Debatt - expressendebatt
Sport - sportexpressen
Nöje - expressennoje
Premium - expressenpre ...
Ledare - expressenledare
TV - expressentv
Kultur - expressenledare
Twitter: expressen
Instagram: expressen

Publicerades den

 

5 jun 2021

Dela:

Videowebbadress:

Ladda ner:

Läser in.....

Lägg till i:

Lägg till i
Titta senare
Kommentarer 0   
Nästa
Who are you?
13:32
visningar 8mn
Fastest Soapbox Car Wins
11:57